طعم و عطر شیر تمام پستانداران تحت تأثیر تغذیه آنهاست. در پژوهشی که در سال ۲۰۰۸ در دانشگاه کپنهاگ انجام شد، کپسولهای حاوی مواد معطر مختلفی به مادران شیرده داده شد و مشخص شد ظرف تنها چند دقیقه این مواد معطر در شیر قابل ردیابی خواهند بود. به همین ترتیب دامدارها هم میدانند که علوفه مورد استفاده برای تغذیه دامهایشان طعم و عطر شیر به دست آمده را تحت تأثیر قرار میدهد. مشهور است که پنیر فرانسوی گریهدوکونتی (Gruyère de Comté) و همین پنیر تبریز محبوب خود ما ایرانیها، باید از شیر دامهایی تهیه شوند که رفتهاند و در مرتع طبیعی چریدهاند، چون شیر دامهایی که در طویله و با علوفه خشک تغذیه میشوند، خوشمزه نیست.
گرچه تغذیه گاوها با توتفرنگی ممکن است ولخرجی به نظر برسد، اما کشاورزان همیشه مقداری محصول نامرغوب و نامناسب برای بستهبندیهای شیک دارند که قیمت پایینتر ولی عطر و طعم خوبی دارد. در پژوهشی که در سال ۲۰۰۷ در رابطه با زمینههای اقتصادی تغذیه دام از دورریز باغهای میوه انجام شد، مشخص شد که تغذیه دام با میوههای نامناسب برای فروش در بازار میوه، از نظر اقتصادی موجه است. متأسفانه اقتصاددانهایی که این موضوع را بررسی کردند، موضوع طعم شیر گاوهای تغذیه شده با توتفرنگی را نادیده گرفتند. شاید دلیل این سهلانگاری این حقیقت بوده باشد که عطر میوهها تأثیری طولانیمدت بر طعم شیر ندارد. در پژوهش سال ۲۰۰۸ دانشگاه کپنهاگ مشخص شد که عطر میوهها (به جز مرکبات) تنها برای چند ساعت طعم شیر را تحت تأثیر قرار میدهد.
با این وجود چنین امکانی به شیوهای دیگر مورد بررسی قرار گرفته و البته دستهآخر مشخص شده که نتیجه چندان دلچسبی ندارد. آزمایشگاه تحقیقات لبنی استرالیا در سال ۱۹۸۹ به قصد افزایش میزان چربی شیر دست به آزمایشی زد که نتیجهای غیرقابل انتظار داشت. آنها به گاوها دانه آفتابگردان و جو دو سر میدادند، به این امید که شیر پرچرب تهیه کنند، اما در عمل متوجه شدند به جای چربی، شیر (و نیز گوشت) گاوها طعم و عطر تمشک گرفته است، زیرا جو دو سر باعث تحریک باکتریها در معده گاوها میشد و باکتریها روغن آفتابگردان را به مادهای با نام گاما-دودک-سیس-۶انولاکتون تبدیل میکردند که باعث میشد شیر و گوشت گاوها بوی نه چندان خوشآیند تمشک (شبیه بوی شربت سرماخوردگی کودکان) بگیرد.
موضوعات مرتبط: به من بگوچرا؟به من بگوچرا؟پرونده ویژهزیست شناسی
برچسبها: دامشیرگاوپستانداران
کدام نوع اطلاعات عمومی به درد بخور است؟
پژوهشگر مطالعات علم و فناوری در دانشگاه کاسل
انسان در سراسر زندگی در معرض بی شمار اخبار و اطلاعات جدید است. از رویدادها و تحولات سیاسی؛ اقتصادی؛ علمی و اجتماعی جهان گرفته تا دانسته ها و آموزه های معمولی برای حل مسائل روزمره زندگی.
نتایج انتخابات یونان؛ مرگ شش نهنگ در سواحل جزیره یورک استرالیا؛ اعتصاب رانندگان قطار در آلمان؛ خبر تولید پیاز بدون اشک در بریتانیا از جمله اخباری است که معمولا از طریق رسانه ها به اطلاع ما می رسد. هر کدام از ما با تماشای تلویزیون ؛ مطالعه روزنامه یا گپ وگفت در جمع های دوستانه در معرض اخبار و اطلاعات روزمره هستیم. خبر فرود کاوشگر فیله فضاپیمای روزتا بر روی دنبالهدار چوری باشد یا پیش بینی وضع آب و هوای روزهای آینده تفاوتی نمی کند. مساله این است که همه ما به صرف انسان بودن و زندگی در محیط اجتماعی ؛ خواه ناخواه این اطلاعات را دریافت می کنیم و نسبت به تحولات جهان بی تفاوت نیستیم. البته درجه اهمیت این اطلاعات و طبقه بندی آنها بستگی به خودمان دارد. به عبارت دیگر بستگی به میزان توجه محیطی مان یا روحیه جستجوگرانه و نقادانه؛ یا حتی نقش اجتماعی؛ شغل یا مسوولیت مدنی مان.
برای مطالعه ادامه این مطلب به بخش « ادامۀ مطلب» مراجعه فرمایید
موضوعات مرتبط: به من بگوچرا؟به من بگوچرا؟پرونده ویژه
برچسبها: دانستنیهاعلمعرفان کسرایینیوکاسل


















